Oppo želi ući u industriju električnih vozila

Oppo želi ući u industriju električnih vozila
Oppo želi ući u industriju električnih vozila
Anonim

Oppo je najnovija kompanija za pametne telefone koja je navodno bacila svoj šešir u ring kako bi napravila električno vozilo.

Prvi izvještaj od strane CarNewsChina, Oppo – druga po veličini kompanija za pametne telefone u Kini – radi s automobilskim dizajnerima i inženjerima na izradi predloženog projekta EV. Osnivač i izvršni direktor Oppo-a Tony Chen se čak navodno sastao sa CATL-om, Teslinim dobavljačem i proizvođačem litijum-jonskih baterija.

Image
Image

“Čak i u proizvodnji automobila, fokusiraćemo se na oblasti u kojima Oppo može dobro da radi, " rekao je Chen za CarNewsChina. "Ako proizvođači automobila ne mogu da naprave dobre automobile, a Oppo ima snagu, pokušaćemo to u budućnosti."

Oppo daje nagoveštaje o svom interesu za EV, a CnEVPost je nedavno izvijestio da kompanija trenutno posjeduje preko 3.000 patenata vezanih za autonomnu vožnju, uključujući patente za uređaje za mjerenje udaljenosti, kamere i elektronsku opremu za pozicioniranje automobila.

Lifewire je kontaktirao Oppo za komentar vijesti o EV projektu. Ažuriraćemo ovu priču ako se čujemo.

Oppo nije prva kompanija za pametne telefone koja je ušla u svijet automobila. Najvažnije, Apple je bio otvoren o tome koliko je zainteresovan za projekat električnog automobila od 2016. Tehnološki gigant navodno ima za cilj izdanje 2024. koje bi uključivalo tehnologiju baterija "sljedećeg nivoa" za proširenje dometa i efikasnosti.

Image
Image

Nedavno je objavljeno da kineski gigant pametnih telefona Huawei ima interes da napravi EV pod svojim brendom, potencijalno čak i da pokrene projekat ove godine.

Interesovanje za EV iz tehnološkog svijeta je jasno, jer dokazi sugeriraju da će tržište EV-a samo rasti u narednim decenijama.

Prema studiji iz 2020. godine iz McKinseyja, globalna prodaja električnih vozila porasla je za 65% od 2017. do 2018. Studija Electric Vehicle Outlook koju je sproveo Bloomberg New Energy Finance predviđa da će električna vozila činiti 10% ukupne globalne prodaje putničkih vozila do 2025., povećanje na 28% do 2030. i 58% do 2040.

Preporučuje se: