Apple ili Meta mogu odrediti budućnost metaverzuma

Sadržaj:

Apple ili Meta mogu odrediti budućnost metaverzuma
Apple ili Meta mogu odrediti budućnost metaverzuma
Anonim

Key Takeaways

  • Pametni telefoni su jučerašnje vijesti, a mnogi misle da je metaverzum budućnost.
  • Meta i Apple su veliki igrači u budućnosti mešovite i virtuelne stvarnosti.
  • Oba su postavljena na različite pristupe, jedan je fokusiran na privatnost, a drugi ima za cilj interoperabilnost sa nekim prikupljanjem podataka sa strane.
Image
Image

Dok se Apple i Meta sukobljavaju oko toga kako će metaverzum izgledati, sljedećih nekoliko godina će budućnost virtuelne i proširene stvarnosti biti oblikovana - na bolje ili na gore.

Izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg to zna. On već govori zaposlenima u Meta-i da je kompanija u sukobu sa Appleom oko onoga što je rekao da je "takmičenje filozofija i ideja", ne navodeći šta to znači. On je sugerirao da Meta želi "mnogo veći ekosistem" od Applea, ali ono što to znači je sasvim drugačije ako je prošlost bilo kakav pokazatelj.

"Zuckerberg vjeruje da je metaverzum u suštini VR prostor. To je zato što poslovni model zahtijeva izgradnju alternativne stvarnosti u kojoj se stvari mogu prodati ", rekao je za Lifewire putem e-pošte urednik PC Pro i IT stručnjak Jon Honeyball. Iz tog razloga, on je "prestravljen" jer je Apple već "napravio značajnu rupu u prihodima Meta zbog [svog] položaja o kojem se ne može pregovarati o oglašavanju."

Sve oči, svi oglasi, sve vrijeme

Slično kao što Google više nije samo kompanija za pretraživanje, Meta nije samo kompanija za društvene mreže. Bilo je to nekada, ali sada se bavi prodajom reklama protiv sadržaja. Bilo da su to fotografije djece vaših prijatelja ili novinski članak o globalnom zagrijavanju, Meta zarađuje prodajom reklama koje promoviraju poslovanje. A da bi to uradio, potrebno mu je mnogo podataka.

"Apple želi vaš novac. Meta želi vaše podatke", rekao je Job van der Voort, izvršni direktor i suosnivač tehnološke kompanije Remote putem Twittera. To je činjenica koja bi mogla dovesti Apple i Metu u sukob.

Apple radije drži kompanije kao što je Meta na dohvat ruke. Izvještaji tvrde da su Apple-ove nedavne promjene praćenja iOS-a koštale Metu 10 milijardi dolara u 2022. jer nije mogao dobiti informacije koje su mu potrebne za prodaju oglasa s dobrim performansama. Imajući to na umu, i sa Zuckerbergom koji je veoma bikovski nastrojen u metaverzumu, ne morate previše tražiti da vidite zašto bi možda želio da Appleov pristup bude izuzetak, a ne pravilo.

Zuckerbergovi komentari došli su na sastanku sa zaposlenima na kojem je također rekao da "nije baš jasno unaprijed da li će otvoreni ili zatvoreni ekosistem biti bolji." Ali čini se malo vjerojatnim da će Meta moći prikupiti onoliko podataka sa Apple-ovih slušalica mješovite stvarnosti koliko bi sa svojih ili drugih sličnih. A to je ključno za kompaniju koja se još uvijek potresa od posljednjeg puta kada je Appleov fokus na privatnost napravio zjapeću rupu u svom trupu.

Koji od ova dva pristupa dominira, ostaje da se vidi. Očekuje se da će Apple imati spremne slušalice od 3.000 dolara za početak 2023. godine, ali malo je vjerovatno da će to biti uređaj za masovno tržište s obzirom na njegovu cijenu. Malo se zna o mogućnostima slušalica. Ali ovdje se računaju filozofije – gdje Apple vodi, drugi obično slijede. A ako će metaverzum biti sljedeća velika granica, ovo je ključno bojno polje, ne samo za Apple i Metu, već i za sve.

Image
Image

Walled Garden Vs. Otvoreni standardi

Privatnost i kontrola imaju svoju cijenu. Meta je dio Metaverse Open Standards Group. Microsoft je još jedan učesnik, sa Appleom koji je značajno odsutan. Grupa ima za cilj da izgradi standarde za metaverzum kao celinu, omogućavajući interoperabilnost kakvu Apple nikada neće ponuditi. Koji je bolji pristup?

Ako to pitanje zvuči poznato, to je zato što jeste. Bili smo ovdje i prije - Mac vs. Windows, iOS vs. Android. Ako će sljedeće bojno polje biti u virtuelnoj i mješovitoj stvarnosti, čini se da je svijet tehnologije predodređen za isti argument koji vodi decenijama.

Ali Honeyball ima upozorenje - stvari možda nisu onakve kakve izgledaju: "Zuckerberg ne želi da sve bude otvoreno. On očajnički želi da ima otvor otvorenosti kako bi regulatore držao na udaljenosti."

Preporučuje se: