PowerPoint savjet: Nova linija teksta bez oznake

Sadržaj:

PowerPoint savjet: Nova linija teksta bez oznake
PowerPoint savjet: Nova linija teksta bez oznake
Anonim

Rad sa naznakama na PowerPoint slajdovima može biti frustrirajuće. Podrazumevano, kada radite na PowerPoint slajdu koji koristi format liste sa nabrajanjem, svaki put kada pritisnete taster Enter (ili Return), PowerPoint umeće znak za nabrajanje da započne sledeći red. Nije uvijek ono što želite, ali to možete lako izbjeći ručnim umetanjem mekog povratka.

Upute u ovom članku odnose se na PowerPoint 2019, 2016, 2013, 2010; PowerPoint za Mac, PowerPoint za Microsoft 365 i PowerPoint Online.

Primjer trika Shift+Enter

Recimo da želite odvojiti tekst u prvoj tački za nabrajanje u primjeru ispod i ispustiti tekst nakon "malo jagnje" u novi red bez umetanja oznake. Počinjete s ovim:

Image
Image

Ako pritisnete Enter (ili Return) nakon "malo jagnje." dobijate novu liniju i novi metak:

Image
Image

Vaša tastatura može imati Enter označenu kao Return, ali nemojte dozvoliti da vas to zbuni; oni su ista stvar.

Ako ne želite da kreirate novu tačku za nabrajanje, koristite meki povratak. Meki povratak uzrokuje da se tekst automatski spusti na sljedeći red bez dodavanja oznake. Za prisilni meki povratak, držite tipku Shift dok pritisnete tipku Enter (ili Return). Spušta tačku umetanja na sljedeći red bez novog znaka i poravnava se s tekstom iznad nje.

Image
Image

Trik Shift+Enter radi drugdje

Ovaj savjet radi za druge proizvode iz paketa Microsoft Office, uključujući Word. To je također tipična funkcija za druge softvere za uređivanje teksta. Stavite tehniku mekog povratka u svoju torbu sa prečicama na tastaturi da se setite kad god imate posla sa tačkama.

Preporučuje se: