Reseat Definicija (Šta znači ponovno postavljanje?)

Sadržaj:

Reseat Definicija (Šta znači ponovno postavljanje?)
Reseat Definicija (Šta znači ponovno postavljanje?)
Anonim

Ponovo postaviti nešto znači samo isključiti ili ukloniti, a zatim ga ponovo uključiti ili ponovo instalirati. Ponovno postavljanje računarske komponente često će riješiti probleme uzrokovane labavim vezama.

Uobičajeni je korak za rješavanje problema za ponovno postavljanje perifernih kartica, kablova za napajanje i interfejs, memorijskih modula i drugih uređaja koji se spajaju na računar.

Iako izgledaju slično, riječi "reseat" i "reset" nisu povezane. Ponovno postavljanje se odnosi na dio hardvera, dok je resetiranje vraćanje nečega u prethodno stanje, na primjer kada imate posla sa neispravnim softverom ili zaboravljenom lozinkom.

Image
Image

Kako znati kada nešto treba ponovo postaviti

Najočitiji znak da trebate ponovo postaviti nešto je ako se problem pojavi odmah nakon što pomjerite računar, prevrnete ga ili uradite neku drugu fizičku stvar s njim.

Na primjer, ako ste premjestili svoj kompjuter iz jedne prostorije u drugu, a onda monitor ne pokazuje ništa, jedna od prvih stvari koju trebate uzeti u obzir je da se nešto odnosi na video karticu, video kabl, ili je monitor isključen tokom selidbe.

Isti koncept se odnosi i na druge dijelove vašeg računara. Ako naiđete na laptop i fleš disk prestane da radi (tj. USB uređaj se ne pojavi da ga koristite), najbolje je da započnete proces rešavanja problema na samom fleš disku. U ovom slučaju, željeli biste da isključite disk, a zatim ga ponovo uključite da vidite hoće li to riješiti problem.

Zaista, isto važi za bilo koju tehnologiju koju imate. Ako premjestite svoj HDTV s jedne police na drugu i nešto ne radi, ponovno postavite sve kablove koji su na njega povezani.

Drugi put kada ćete možda morati nešto ponovo postaviti je odmah nakon što ste ga instalirali! Ovo se može činiti malo vjerojatnim i nepotrebnim, ali ako razmislite o tome, postoji velika šansa da ako ste upravo nešto instalirali, ali ne radi nekoliko trenutaka kasnije, problem leži u samom procesu instalacije (tj., hardver vjerovatno nije kriv, pogotovo ako je nov).

Recimo da instalirate novi čvrsti disk i onda ga vaš računar ne prepoznaje 15 minuta kasnije kada uključite računar. Prije nego što odmah vratite tvrdi disk, uzmite u obzir da je mnogo vjerovatnije da nije do kraja uključen nego da potpuno novi HDD jednostavno ne radi.

Nešto drugo što treba imati na umu prilikom instaliranja ili zamjene hardvera, posebno na unutrašnjosti uređaja, je da može biti lako slučajno naletjeti na druge komponente, čak i one s kojima ne radite direktno. Dakle, iako pokušavate da instalirate samo čvrsti disk, na primer, možda ćete morati da ponovo postavite RAM ili video karticu ako ste je greškom pomerili.

Kako ponovo postaviti nešto

Ponovno sjedenje je jedna od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti. Sve što je uključeno je odvajanje nečega i zatim ponovno pričvršćivanje. Nije važno šta je "stvar"; Ponovno postavljanje radi na potpuno isti način.

Gledajući unatrag na gornje primjere, željeli biste provjeriti kablove spojene na monitor jer bi se to najvjerovatnije pomicalo kada premeštate računar. Ako iskopčavanje i ponovno uključivanje kablova vašeg monitora ne riješi problem, moguće je da je sama video kartica odvojena od matične ploče, u kom slučaju bi je trebalo ponovo postaviti.

Ova ista metoda rješavanja problema primjenjuje se na bilo koji ovakav scenarij, kao u primjeru tvrdog diska. Generalno, samo iskopčavanje komada hardvera, a zatim njegovo ponovno uključivanje će učiniti trik.

Slijedite ove specifične vodiče ako vam je potrebna pomoć pri ponovnom sjedanju:

  • Kako ponovo postaviti kartice za proširenje
  • Kako ponovo postaviti unutrašnje kablove za podatke i napajanje
  • Kako ponovo postaviti memorijski modul radne površine

Naravno, ponovno postavljanje je obično samo jedna od mnogih stvari koje biste trebali isprobati kao dio procesa otkrivanja šta nije u redu s vašim komadom tehnologije.

Pošto je ponovno postavljanje nešto što radite sa hardverom, u "stvarnom" svijetu, sljedeći korak je često zamjena komada hardvera da vidite da li to pomaže.

Šta se ne smije ponovo smjestiti

Svaka stvar na vašem računaru ne treba ponovo da se postavlja kada postoji problem. Pokušajte sve od sebe da logično razmislite o tome šta se moglo olabaviti tokom kretanja ili na čemu je gravitacija morala dugo raditi i zadati vam probleme.

Naročito, nemojte žuriti da ponovo postavite CPU. Ovaj važan dio vašeg računara je jedna od sigurnijih komponenti i malo je vjerovatno da će se na bilo koji način "olabaviti". Osim ako stvarno mislite da je CPU-u potrebna pažnja, ostavite ga na miru.

Još jedan komad hardvera koji zapravo ne treba ponovo postavljati je kompletno napajanje. Osim matične ploče, to je najglomazniji predmet iza kućišta računara, i to je komad hardvera koji ne morate ukloniti osim ako ga ne zamjenjujete. Ako mislite da treba ponovo da postavite napajanje, pokušajte da ponovo postavite samo njegove kablove (ne morate da uklonite ceo PSU da biste to uradili), poput onog koji napaja matičnu ploču ili čvrsti disk..

Preporučuje se: